9 Aralık 2011 Cuma

Stratejik Yönetim / Stratejik Planlama - Misyon Örneği - Walmart Stores

vizyon misyon, vizyon ve misyon, misyon örnekleri, örnek misyon
Walmart 1962 yılında kuruluyor ve ilk mağazasını açıyor. 1991 yılında Meksika'da ilk mağazasını açarak uluslararası arenaya çıkıyor. Bugün itibariyle Walmart dünyanın bir numaralı perakende şirketi olup dünya çapında 28 ülkede değişik tanımlarla yer alan 9826 perakende birimine sahip, satışlarını her yıl %7-10 arasında arttırarak  2010 yılında 405 milyar$ ciroya ulaşmış, dünya çapında 2,1 milyon çalışanı olan bir perakende devidir. Şirketin mali neticeleri ile ilgili tablo aşağıda verilmiştir.
Wal Mart'ın misyonu "İnsanların daha iyi yaşamaları için para tasarruf etmelerini sağlamak-Saving People Money So They Can Live Better-" şeklindedir. Şirketin kendi sitesinde misyonun anlamı ve açılımı net ve açık şekilde ifade edilmiştir. Aşağıda şirketin websitesinden alıntılanan metni bulacaksınız.


^^^^^^^^^^^^

Ne Yapıyoruz (What we do)

Ne yaptığımızı en iyi ifade eden Sam Walton'un kendisidir,
"Birlikte çalışırsak insanların yaşam maliyetlerini aşağı çekebiliriz...Tüm Dünyaya tasarruf etmenin ve daha iyi bir yaşam sürdürmenin nasıl bir şey olduğunu görme fırsatını vereceğiz.
"İnsanların daha iyi yaşamaları için para tasarruf etmelerini sağlamak-
Saving People Money So They Can Live Better"
İnsanların para tasarruf etmeleri yoluyla daha iyi yaşamalarınına yardımcı olmak, kurucumuz Sam Walton'un ilk Walmart'ın kapılarını müşterilerine açmasından bu yana hedeflediği, tasavvur ettiği şeydi.
Bugün, 40 yıl sonra 28 ülkedeki işletmelerimizle Dünya ölçeğinde ailelere bu taahhütümüzü yerine getirmeye devam ediyoruz.
Ve bu, mağazalarımızdan her hafta alışveriş yapan milyonlarca müşterimiz için büyük anlam ifade ediyor.

Para Tasarruf etmek (Save Money)
İster Amerika'da ister İngiltere, Arjantin veya Japonyada yaşaşınlar müşterilerimiz için ürün fiyatlarının önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle okul malzemelerinden, ev eşyalarına ve market malzemelerine değin tüm mağazalarımızda en iyi kalite ürünleri en düşük fiyatlarla müşterilerimize sunuyoruz.
Mağazalarımızda karşılaştığınız fiyatların da ötesinde tasarruf sağlayan durumlara da bakıyoruz. Örneğin tedarikçilerimizle birlikte daha enerji tasarruflu ve bu yolla müşterilerimizin uzun yıllar boyunca tasarruf sağlamaya devam edebilecekleri ürünler üzerinde çalışıyoruz.
Tüm Walmart mağazaları ve Sam's Club'ları yerel toplumu yansıtacak şekilde tasarlandığı için müşterilerimiz yaşam stillerine uygun ürünler üzerinde en ucuz fiyatları bulacaklarını bilirler.

 Daha İyi Yaşamak (Live Better)
Para tasarruf etmelerini sağlamak müşterilerimizin daha iyi yaşamalarına yardımcı olmanın bir yoludur. Müşterilerimize  ihtiyaç duydukları mamullerde mümkün olan en ucuz fiyatı sunarak mali güçlerinin ekstradan bazı şeylere de yetmesine yardımcı olabiliriz.
Bir büyükanne'nin reçetelerine ödediği paradan tasarruf sağladığı için  torununa özel bir hediye alması veya genç bir çiftin alışverişlerinden sağladıkları kazanç ile ilk evleri için para biriktirmeleri gibi her gün  değişik yollarla misyonumuzun hayata  geçtiğini görüyoruz.
İnsanların Walmart mağazaları ve Sam's Club'lerinin duvarları dışında da daha iyi yaşamalarına yardımcı olacak yolları arıyoruz. Bu nedenle toplumumuz için önemli olan 'eğitim' gibi olguları destekliyoruz ve  bu nedenle 'gezegenimizin korunması' ve 'doğal kaynakların korunması'nda payımıza düşeni yapabilmek için elimizden geleni yapıyoruz.
Bu nedenle Guatemala'daki küçük çiftçilere yardımcı olmak için Mercy Corps ve USAID'e katıldık ve bu nedenle Sam's Cluplar'da raflarda Adil Ticaret Kahvesi-Fair Trade Coffee'ni görüyorsunuz. Toplumumuz ve tedarikçilerimizle yakın çalışma yoluyla müşterilerimizin de ötesine ulaşarak, dünya çapında insanların daha iyi yaşamalarına yardımcı olabiliriz.
İnsanların para tasarruf etmeleri yoluyla daha iyi yaşamalarınına yardımcı olmak konusu yaptığımız her şeyin özünde yer alır ve yukardakiler misyonumuzu topluma her gün nasıl götürdüğümüzle ilgili sayısız yolla ilgili verilen birkaç örnektir. Basitçe ifade edersek insanların daha iyi yaşamasına yardımcı olmak yaptığımız işin ötesinde bir şeydir...Bizi tarif etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder