21 Kasım 2011 Pazartesi

Stratejik Yönetim ve Stratejik Planlama / Misyon örneği-Bilim İlaç 2

vizyon misyon, vizyon ve misyon, misyon örnekleri, örnek misyon
TÜRKİYE'DE İLAÇ SANAYİİ VE SEKTÖRÜ
Türkiyede ilk eczane 1757 yılında, ilk ilaç fabrikası ise 1900 yılında kurulmuştur. Sektör ile ilgili kanun 1928 yılında (Ispençiyari-Eczacılık- ve tıbbi müstahzarat kanunu) çıkarılmıştır. Yabancı sermayenin Türkiyeye yerleşmesi ve üretim yapması 1954 yılında çıkarılan Yabancı Sermaye Teşvik Kanununu takip eden yıllarda olmuştur.
Sektör ile ilgili yararlandığımız çeşitli kaynak ve yayınlarda sektördeki toplam firma sayısı 300 civarında olarak ifade edilmektedir. Bunlardan 49'unun( İEİS'ye göre 49, Deloitte raporuna göre 53, Bilim İlaç Kurumsallık raporunda 42 )üretim tesisi var. Yabancıların sahip olduğu üretim tesisi sayısı ise 14 ( İEİS'ye göre 13) olarak gösteriliyor. İlaç üretiminde Türkiyedeki tesislerin GMP (İyi imalat uygulamaları) çerçevesinde üretim yaptıkları kabul edilmektedir. Firma ve üretim tesis sayılarındaki tutarsızlıkları sektördeki değişimlere (kapanan, satılan ve birleşen şirketler) bağlamak gerektiğini düşünüyoruz.

Türkiye 2000'li yıllardan itibaren gerek ilaç, gerekse sağlık hizmetleri sektörlerinde önemli mevzuat ve yapısal değişimlere tanık olmaktadır. İlk kez 14 Şubat 2004'te beşeri tıbbi ürünlerde fiyatlandırma maliyet esaslı olmaktan çıkarılarak referans fiyat siatemine geçilmiştir. Takip eden yıllarda fiyatlandırma ve SGK'nın geri ödemesi konusunda önemli sayıda değişiklik gerçekleştirilmiştir. Bugün itibariyle en büyük alıcı konumundaki Devletin, ilaç üreticilerine ödediği rakam referans fiyatın %53'ü ile %65'i arasında değişmektedir. Dönemsel Avro tanımı ve Dönemsel Avro Takip Dönemi de yapılan yeni tanımlamalar içerisindedir. İlaç fiyatlarının vardığı son seviye ve Dönemsel Avro Takip Dönemi (90 gün)ve geri ödeme konuları İlaç üreticilerin tümünün şikayet ve yakınmalarına neden olmaktadır. Fiyatlandırma ve geri ödeme sistemleri yanısıra 2005 yılında tüm kamu hastaneleri Sağlık Bakanlığına bağlanmıştır. 2006 yılında ise SSK, Emekli Sandığı ve Bağkur sağık hizmetleri Sosyal Güvenlik Sistemi adı altında tek bir çatı altında entegre edilmişlerdir.Bugün itibariyle Devlet tek alıcı olarak fiyat, alım ve ödeme koşullarını dikte ettirebilen dominant bir konuma ulaşmıştır.
Türkiye Reçeteli İlaç pazarı, Dünya İlaç Pazarı ve Türkiye de 2004 yılından itibaren yapılan mevzuat ve uygulama değişiklerine paralel olarak sağlık hizmetlerinden yararlanan kişilerin ilaca ulaşmasının kolaylaşmasına bağlı olarak hızla genişlemiştir. Bu yıllardan başlayarak özel sektörün sağlık hizmetlerinde yoğunlaşması da ilaç pazarının genişlemesine ilave katkı yapmıştır. 2004 ve 2010 yılları arasında ilaç sektörü hemen hemen iki misli büyüyerek 13,9 Milyar TL seviyesine ulaşmıştır. (Kaynak İEİS). Reçetesiz İlaç pazarının büyüklüğü ile ilgili bir rakam mevcut değildir. Ancak Portekiz ve Yunanistan gibi ülkelerde reçetesiz ilaç pazarının kişi başına yılda 36 Euro olduğu hesaba alındığında 6 Milyar Tl civarında bir reçetesiz ilaç pazarının da var olduğunu hesaba katmak gerekir.  2010 yılında toplam üretilen kutu sayısı 1,45 Milyar TL olmuştur (8,7 TL/Kutu). Reçeteli İlaç sektöründe 2010 yında toplam reçete sayısının 357 Milyon Adet olduğu tahmin edilmektedir. (Toplam Üretim eşittir Toplam Satış varsayımıyla Reçete Başına 36 TL/Yıl- Reçete başına 4 kutu ilaç)

Eşdeğer İlaç (Jenerik İlaç) Türkiye İlaç Endüstrisinin Gelişimi için hayati önemi haizdir. Orjinal İlaç'ın patent koruma süresi bitimini takiben diğer ilaç üreticileri tarafından tıpkı üretimine verilen addır. Üstteki grafikler (Kaynak İEİE) Eşdeğer ilaçların pazar payını göstermektedir. Yıllar itibariyle gerek kutu gerekse TL ölçeğinde oranlarda değişim olmayışı Türkiye eşdeğer ilaç pazarında kayda değer gelişmelerin olmadığını, eşdeğer ilaç arge ve ruhsatlandırma süreçlerinin hızlı gelişmediğini göstermektedir. Dünyada yeni molekül keşiflerinin azalması, yanısıra mevcut orijinal ilaçların koruma sürelerinin hızla sona ermesi eşdeğer ilaç sanayiini cazip hale getirmektedir.
Alt tablodaki rakamlar 2008 yılında Türkiye İlaç pazarında ciro açısından ilk 10 firmayı göstermektedir.Görüldüğü üzere İlk 10 firma, iki firma hariç yabancı uluslarası firmalardan oluşmaktadır. 2008 dolar kuru 1,28 TL olarak alındığında toplam Türkiye ilaç pazarının (dünya rakamlarına paralel olarak) yaklaşık %50'sini  ilk 10 firmanın yaptığı satışlar oluşturmaktadır. Türkiyede son yıllarda İlaç Endüstrisinde önemli el değiştirmeler meydana gelmiştir. 2007 yılında Eczacıbaşı İlaç ÇekZentiva'ya, 2000 yılında İbrahim Ethem İtalyan Menarini'ye, 1999 yılında İlsan İltaş'ın Alman Hexal'a, 2003 yılında Fako İlaç'ın İzlandalı Actavis'e, 2008 yılında Yeni İlaç'ın Recordati'ye, 2006 yılında Biofarma İlaç'ın Citi Venture Capital'a satışı gerçekleşmiştir. Yararlanılan kaynaklar İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası websitesi; Deloitte Raporu 2009, Bilim İlaç Kurumsal Sorumluluk raporu 2010

Bilim İlaç 5 ; Bilim İlaç4 ; Bilim İlaç 3 ; Bilim İlaç 1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder