30 Temmuz 2011 Cumartesi

Stratejik Yönetim ve Stratejik Planlama / VİZYON tanımı

Organizasyonların (Şirket, Kurum, Kuruluş) Vizyon, Misyon tanımlarına baktığımızda kelime anlamların algılanması ile ilgili ciddi sorunlar olduğu görülmektedir.Semantik sorunlar oldukça yaygındır. Türkçemizde Vizyon karşılığı olarak yaygın bir karşılık (emel, ufuk, ülkü, İleri görüş vb) olmaması bu sorunu daha da çetrefilleştirmektedir.




Vizyon, akılla ilgili (zihinsel), düşünme süreciyle ilgili, henüz var olamayan, henüz gerçekleşmemiş bir gelecekle ilgili bir kavramdır. Değişik Sratejik Yönetim uzmanlarının Vizyon ile ilgili yaptıkları tanımlar, hem kavram ile ilgili olarak okuyucuların algılamalarının netleşmesini hem de İyi bir Vizyonda olması gereken özellikler (karakteristikler) konusunun anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Tercüme sığlıklarından kaçınmak için tanımların hem İngilizce hem de Türkçelerini vereceğiz. Böylelikle özellikle altı çizilen kavramların orijinal karşılıklarının bilinmesi kolaylaşacaktır.

"Vision can be defined as ‘a mental image of a possible and desirable future state of the organisation" Bennis, W and Nanus, B (1997) Leaders:Strategies for Taking Charge

"Vizyon, organizasyonun gelecekte ulaşılması mümkün olan ve arzulanan  durumunun zihinlerdeki bir imgesidir"

"Vision is a challenging and imaginative picture of the future role and objectives of an organisation, significantly going beyond its current environment and competitive position" Hamel, G and Prahalad, C K (1994)

"Vizyon, bir organizasyonun mevcut ortam ve rekabetçi konumunun hayli ötesinde, gelecekteki rol ve hedefleriyle ilgili imgesel bir resmidir.

"In the context of management, a vision is an expression of what the organization wants to
become, what it wants to be, to be known as or to be known for.  It is the long-term view of
the organization."  David Hoyle. ISO 9000:2000 An A-Z Guide


"Yönetim bağlamında Vizyon, organizasyonun ne haline gelmek istediği, ne olmak, nasıl tanınmak, nesiyle tanınmak istediğinin ifadesidir. Vizyon organizasyonun uzun vade bakışıdır."
"A business vision describes comprehensively how the corporate future will appear .The vision is an attractive view of the future reality of the business."  Mark Daniell, The Elements of Strategy

" Bir İş Vizyonu kurumun gelecekte nasıl görüneceğini kapsamlı bir şekilde betimler. Vizyon, kurumun gelecekteki realitesinin cazip bir resmidir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder