22 Ekim 2011 Cumartesi

Misyon, Vizyon ve ISO 9004-2009

Misyon, vizyon, Misyon, Paydaşlar ve ISO 9004, Paydaşların İhtiyaçları, Paydaşların Beklentileri, Misyon Vizyon ISO 9004
ISO 9004-2009 uluslararası standardı belgelendirme, yasal mevzuat gereği veya akdi kullanımlara yönelik değildir. Söz konusu amaçlar için yaygın olarak ISO 9001-2008 kullanılmaktadır. ISO 9004 Kalite Yönetimine ISO 9001'e kıyasla daha geniş bir bakış açısı temin etmektedir.


Bu uluslararası standart, kompleks, talepkar ve sürekli değişen çevrede kuruluşların kalite yönetim yaklaşımı ile sürdürülebilir başarıya ulaşmasını desteklemek amacıyla geliştirilmiş bir kılavuz mahiyetindedir.

Stratejik Yönetim kapsamında kuruluşların güçlü ve zayıf yanlarını belirlemeleri ve bilmeleri son derece önemlidir. Stratejik planlama sürecinde iç analiz bu nedenle kapsamlı bir çalışmayı gerektirir. Bir diğer adıyla kuruluşlar öz değerlendirme (self assesment) yoluyla liderlik, strateji, yönetim sistemi, süreçler ve kaynaklar alanlarında güçlü ve zayıf yanlarını kanıtlarıyla belirlemek ve zayıf yönlerini (iyileştirme fırsatları)ortadan kaldırmak için iyileştirme planları yapma ve uygulama fırsatını yakalayabilirler.

ISO 9004 öz değerlendirme konusunu teşvik eden bir standarttır. Standart daha önceki yayımı olan ISO 9004-2000'e kıyasla çok önemli değişikleri ifade etmektedir. Yeni haliyle ISO 9004 kalite yönetim sistemi değil adeta EFQM Excellence Model(EFQM Mükemmelik Modeli), Baldrige Criteria for Performance Excellence (Baldrige Performans Mükemmelliği Kriterleri) vb. gibi bir yönetim mükemmellik sistemini ortaya koymaktadır.

Yönetim mükemmellik sistemlerinin hemen hepsinde, Liderlik ve Strateji konuları (Stratejik Planlama, Politika ve Strateji, Planlama vb) modellerin çatısını oluşturan iki önemli kriterdir.

ISO 9004 2009 baskısında Politika ve Strateji konusu ayrı bir madde (Madde 5) olarak ele alınmıştır. ISO 9004 ve diğer Yönetim Modellerinde Politika ve Strateji konularının nasıl ele alındığını daha ileride ayrıntılarıyla ele alacağız.

Konu başlığımızla ilgili olarak Misyon ve Vizyon konuları ISO 9004-2009'da aşağıda verilen madde başlıklarında ele alınmaktadır.

Madde 5.1 Genel
Sürdürülebilir başarıya ulaşmak için Üst Yönetim organizasyon için bir misyon, bir vizyon ve değerler tanımı yapmalı ve sürdürmelidir. Bunlar çalışanlar tarafından ve uygun olduğu şekilde diğer ilgili taraflarca açıkça anlaşılmalı, kabul edilmeli ve desteklenmelidir.
Not: Bu uluslararası standart kapsamında bir "misyon" organizasyonun niçin var olduğunun tanımıdır ve bir "vizyon" arzulanan durumunu yani organizasyonun ilgili taraflar (paydaşlar) açısından ne olmak istediğini, nasıl görünmek istediğini tanımlar.

5.2 Strateji ve Politika Oluşturma
Üst Yönetim misyon, vizyon ve değerlerin ilgili taraflarca (paydaşlar) kabul edilmesi ve desteklenmesi için organizasyonun strateji ve politikalarını açıkça belirlemelidir....

6.3.1 İnsanların Yönetimi
...Üst Yönetim, liderliğini göstererek, paylaşılan bir vizyon, paylaşılan değerler ve insanların organizasyonun hedeflerine ulaşması için tam katılım göstereceği bir iç atmosfer yaratmalı ve korumalıdır....

6.3.2 İnsanların Yeterliği (Competence)
...Misyon, vizyon, politika ve hedefleri çerçevesinde organizasyonun kısa ve uzun vadede gereğini duyabileceği profesyonel ve kişisel yeterlikleri tanımlamak..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder