4 Kasım 2011 Cuma

Stratejik Yönetim ve Stratejik Planlama / Misyon örneği Bilim İlaç 1

vizyon misyon, vizyon ve misyon, misyon örnekleri, örnek misyon
DÜNYA İLAÇ SANAYİ VE SEKTÖRÜ

Who (World Health Organization ) World Medicine Situation 2011 raporuna göre Dünya İlaç Tüketimi mutlak değeri 859 Milyar$. (2006 rakamı). Gelir grupları arasında büyük farklılıklar göstermesine rağmen kişi başına ilaç (farmatik) harcamaları düşük gelir grubuna dahil ülkelerde ortalama 7,61 $/Yıl ile yüksek gelir grubuna dahil ülkelerde ortalama 431,6 $/Yıl arasında değişiyor. Dünya toplam ilaç tüketiminde gelişmiş ülkeler başı çekiyor. Yüksek gelir grubuna dahil ülkelerde yaşayan ve dünya nufusunun %16,8'ini teşkil eden nufus toplam dünya ilaç tüketiminden %78 pay alıyor. Ülkelerin ilaç tüketim Gayri Safi Milli Harcamalarının ortalama %1,5'una tekabül ediyor. Kişi başına harcamada olduğu gibi bu oran ülkelere ve bölgelere göre %0,30 ile %3,80 arasında değişiyor.


İlaç üretiminde gelişmiş ülkeler öne çıkyor. ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere dünya ilaç üretiminin değer olarak üçte ikisini yapıyorlar. İlaç üretiminde ve ARGE'sindeİsviçre ve Irlanda'da öne çıkan ülkeler. Çin ve Hindistan yüksek hacım ve düşük değer ilaç pazarları ve neredeyse sayısız ilaç üreticileri ile öne çıkıyorlar. Brezilya, Meksika, Güney Kore ve Türkiye önemli ilaç pazarı ülkeler. 2008 yılı itibariyle Türkiye önemli ilaç pazarları sıralamasında  12. sırada.

İlaç sektöründe ciddi bir endüstri yoğunlaşması gözleniyor. Bu yoğunlaşma giderek artıyor. Deloitte 2009 raporuna göre ilk on uluslararası ilaç şirketi (2008) PFIZER, GSK, NOVARTIS, SANOFI AVENTIS, ASTRA ZENECA, ROCHE,  JOHNSON&JOHNSON, MERCK, ABBOTT ve LILY.  Bu şirketlerin ciroları 20 Milyar$ ile 45 Milyar$ arasında değişiyor. İlk on şirket Dünya üretiminin yaklaşık yarısını yapıyorlar. En çok satan 10 ilaç Dünya toplam tüketiminin %12'sini oluşturuyor.
İlaç sanayinde ARGE harcamaları  önenmli bir pay alıyor. Yeni molekül keşfine yönelik ARGE harcamaları şirket cirolarının %16'sına ulaşabiliyor. Dikkat çekici unsur ilaç sektöründe yapılan ArGE harcamalarının çok büyük bir kısmının pazarda farklılık yaratacak ürünlere yönelik olduğudur. ARGE harcamalarının yalnızca %10'u global sağlık sorununun %90'ını oluşturan hastalıklara yönelik olduğudur.

Yeni ilaç lansmanı ve yeni molekül keşfi ve gelişmiş ilaç teknolojilerinin kullanımında (biomedikal) ABD açık ara başı çekiyor. Patentlerin %65'i ABD merkezli şirketler tarafından alınıyor. ABD'yü Avrupa ve Japonya takip ediyor. ABD tek başına dünya ilaç tüketiminin %46'sını yapan devasa bir pazar.

Bu yazının yazılmasında faydalanılan kaynaklara aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Dünya İlaç Durumu 2011- Dünya Sağlık Örgütü
Dünya İlaç Durumu 2004- Dünya Sağlık Örgütü
Türkiyede ve Dünyada İlaç sanayi-Deloitte

Bilim İlaç 5 ; Bilim İlaç4 ; Bilim İlaç 3 ; Bilim İlaç 2


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder